Vendégünk: Juhász Gábor

Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerzõ. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírû zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel. 

Alapító tagja volt a Tin Tin quartetnek, és közremûködõje számos neves jazz zenész lemezének. Saját neve alatt 2002-ben jelent meg lemeze a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel. 

2006-ban megalapította a Juhász Gábor triót. 

2008-ban Szalóki Ágival közösen készítette el a Vágy muzsikál címû albumot, amelyen Karády Katalin dalait dolgozták fel. A mûsor azóta is hallható színházakban és koncerttermekben. 

2009-ben 1978 címmel jelent meg Juhász Gábor szerzõi CD-je. A lemez 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat. 

Rendszeresen koncertezik Gyémánt Bálinttal; a gitárduó saját szerzeményei Budapest címmel jelentek meg CD-n 2011-ben. 

Juhász Gábor, Lukács Miklós és Szalai Péter 2013-ban rögzített koncertalbuma a Making a Change címet viseli és John Coltrane: A Love Supreme címû mûvének feldolgozása gitárra, cimbalomra és ütõhangszerre. Az albumon ezen kívül Juhász Gábor saját szerzeményei és Lukács Miklós egy Debussy feldolgozása is hallható. 

2014-ben a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál felkérésére készítette el új zenei anyagát, amelyet Franz Schubert Winterreise címû dalciklusa ihletett. 

2015-ben az év jazzgitárosa díjat nyerte el a jazzma.hu közönségszavazata alapján.

Juhász Gábor weboldala

Leave a comment